Pilkkiminen

Alkutalvesta, yleensä vasta Joulukuussa (viime vuosina), päästään kokeilemaan kairan purevuutta ja kalan ottia. Tosin päivät ovat tuohon aikaan tosi lyhkäisiä, mutta oikeaan paikkaan kun löytää niin kalan otti saattaa yllättää pilkkijän. Tähän vuodenaikaan kannattaa unohtaa morrit kotia ja kalastaa isoilla tasapainolla ja pystypilkeillä, koska parvet ovat vielä liikkeellä ja ottiaika on lyhyt.

Keskitalvella, kun lumi sataa jäälle ahvenen liikkuminen pysähtyy lähes kokonaan ja silloin se, jonka kaira on hyvässä terässä ja voimia piisaa tehdä reikiä voittaa sen, joka vähemmän tekee reikiä. Kalaa saa yleensä vähän syvemmältä, noin kolmen ja kuuden metrin välistä. Se on täälläpäin jo syvää keskisyvyyden ollessa kahden ja puolen metrin luokkaa. Tähän vuodenaikaan kannattaa jo kokeilla pystypilkkiä/tapsipilkkiä, ja jos kelin ollessa hyvä on morri oiva peli. Pilkkimiehen mielessä siintää jo ne mukavat kevätkelit, pitkät päivät ja paljon aurinkoa.

Maalis-hutikuu on pilkkijän kulta-aikaa. Päivät on pitkiä ja pienten yöpakkasten jälkeen jäällä on mahtavaa liikkua. Kalat alkavat liikkua kohti matalampia lahtia, joita täällä riittää. Olen joskus pähkäillyt tulilla istuessani, että ei riitä yksi elämä koluamaan kaikkia kalapaikkoja läpi mitä saaristomme syliinsä kätkee. Nyt ottipelinä kannattaa käyttää jo morria enemmän, koska naaraskalojen vatsat alkaa jo pullottaa mätiä täynnä ja päivän valoisuudesta riippuen otti saattaa olla aika varovaista kunnes se kaikkien pilkkijöiden toive toteutuu, löytyy se oikea väri ja saalista alkaa nousta tasaiseen tahtiin reiästä ylös. Tai sitten kalakaveri siellä vähän kauempana alkaa huitomaan käsiään kaloja ylös nostaessaan. Tämä on se hetki, jollin kalamiehen on nöyrryttävä ja kurkattava sinne pilkkireikään. Pilkkijä voi joutua hieraisemaan silmiään. Reiän alla saattaa olla usean pullean ahvenen parvi ja siinä alkaa kokeneemmankin kalamiehen vapakäsi täristä. Kuumeinen pohdinta, mikä väri on se oikea, musta tai kulta, kupari, punainen tai vihreä… Saattaa se siikakin siitä yhtäkkiä ohi uida, jolloin kalamiehen pää on taas pyörällään. Tämä on mielestäni sitä parasta kalamiehen elämää. Päivät pikkuisen plussan puolella, aurinko paistaa ja muuttolinnut alkavat saapua… kevättä odotellessa. Katso video.