Suomen kalastuslupajärjestelmä

 


HUOM! Onginta ja pilkintä sekä viehekalastus kalastonhoitomaksun nojalla on kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Lisäksi kalastusta voidaan rajoittaa ELY-keskuksen päätöksellä. Katso kalastusrajoitukset täältä. Erikoiskohteilla tarkoitetaan alueita, joissa kalastusta on rajoitettu esimerkiksi eräitä Metsähallituksen alueita sekä vaelluskalavesistöjen virta- ja koskipaikkoja.

Kalastonhoitomaksu

Kaikki 18-64 vuotiaat kalastajat tulee suorittaa valtiolle kalastonhoitomaksu. Maksu ei koske pilkkijöitä, onkijoita tai silakkalitkalla kalastavia. Maksamalla kalastonhoitomaksun saa harjoittaa viehekalastusta yhdellä vavalla, kelalla ja vieheellä koko maassa, paitsi Ahvenanmaalla. Kalastonhoitomaksu on 45 € kalenterivuodelta, 15 € seitsemän vuorokauden tai  6 vuorokauden ajalta maksupäivästä. Maksukuitti on pidettävä mukana kalastettaessa.

Miten voin maksaa?

1) Netin kautta

Kalastonhoitomaksu voi myös maksaa Eräluvat-verkkokaupan kautta.Kirjaudu verkkokauppaan, rekisteröidy ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Tositteen voit tulostaa ta tallentaa mobiliilaitteelle.

2) Palvelunumeron kautta

Soita 020 69 2424 (arkisin 9-16) ja rekisteröidy. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun.

3) Palvelupisteissä

Kalastonhoitomaksun voi suorittaa Metsähallituksen luontokeskuksissa sekä R-kioskissa ympäri maan. Toimituspalkkio kalastonhoitomaksusta on R-kioskeilla 3 euroa. Saat heti mukaasi tositteen kalastonhoitomaksun suorittamisesta.

Vesialueen omistajan lupa

Vesialueen omistajan lupa tarvitaan verkko-, katiska- ym. vastaavassa kalastuksessa ja koski- sekä muissa erityiskohteissa, kuten "istuta ja ongi" –järvillä. Täältä löydät tietoja paikallisista kalastusluvista Pohjanmaan ramnikolla.