Suomen kalastuslupajärjestelmä

 


HUOM! Onginta ja pilkintä sekä viehekalastus kalastonhoitomaksun nojalla on kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Lisäksi kalastusta voidaan rajoittaa ELY-keskuksen päätöksellä. Katso kalastusrajoitukset täältä. Erikoiskohteilla tarkoitetaan alueita, joissa kalastusta on rajoitettu esimerkiksi eräitä Metsähallituksen alueita sekä vaelluskalavesistöjen virta- ja koskipaikkoja.

Kalastonhoitomaksu

Kaikki 18-64 vuotiaat kalastajat tulee suorittaa valtiolle kalastonhoitomaksu. Maksu ei koske pilkkijöitä, onkijoita tai silakkalitkalla kalastavia. Maksamalla kalastonhoitomaksun saa harjoittaa viehekalastusta yhdellä vavalla, kelalla ja vieheellä koko maassa, paitsi Ahvenanmaalla.

Kalastonhoitomaksut v 2023 on:
47 € / kalenterivuosi
16 € / 7 vuorokautta
6 € / vuorokausi

Maksukuitti on pidettävä mukana kalastettaessa.

Miten voin maksaa?

1) Netin kautta

Kalastonhoitomaksu voi maksaa Eräluvat-verkkokaupan kautta.Kirjaudu verkkokauppaan, rekisteröidy ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Tositteen voit tulostaa ta tallentaa mobiliilaitteelle.

2) Eräluvat-sovelluksen kautta

Eräluvat-sovelluksen voit ladata Android-puhelimiin Play-kaupasta ja iOS-puhelimiin App Storesta. Löydät sovelluksen kaupasta kirjoittamalla hakuun "eräluvat".

3) Palvelunumeron kautta

Soita 020 69 2424 (arkisin klo. 9-15) ja rekisteröidy. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun.

4) Palvelupisteissä

Kalastonhoitomaksun voi suorittaa Metsähallituksen luontokeskuksissa sekä R-kioskissa ympäri maan. Toimituspalkkio kalastonhoitomaksusta on R-kioskeilla 3 euroa. Saat heti mukaasi tositteen kalastonhoitomaksun suorittamisesta.

Vesialueen omistajan lupa

Vesialueen omistajan lupa tarvitaan vapakalastukseen useammalla kuin yhdellä vavalla, verkko-, katiska- ym. vastaavassa kalastuksessa ja koski- sekä muissa erityiskohteissa, kuten "istuta ja ongi" –järvillä. Täältä löydät tietoja paikallisista kalastusluvista Pohjanmaan rannikolla.