Suomen kalastuslupajärjestelmä

 

Kalastonhoitomaksu

Kaikki 18-69 vuotiaat kalastajat tulee suorittaa valtiolle kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksun ikäraja nousi 64 ikävuodelta 69 ikävuoteen 1.1.2024. Kalastajat, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä eivät tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua. Maksu ei koske pilkkijöitä, onkijoita tai silakkalitkalla kalastavia.

Maksamalla kalastonhoitomaksun saa harjoittaa viehekalastusta yhdellä vavalla, kelalla ja vieheellä melkein koko maassa, paitsi Ahvenanmaalla ja kalastuskieltoalueilla.Onginta ja pilkintä sekä viehekalastus kalastonhoitomaksun nojalla on kielletty vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla. Lisäksi kalastusta voidaan rajoittaa ELY-keskuksen päätöksellä. Katso kalastusrajoitukset täältä. Erikoiskohteilla tarkoitetaan alueita, joissa kalastusta on rajoitettu esimerkiksi eräitä Metsähallituksen alueita sekä vaelluskalavesistöjen virta- ja koskipaikkoja. 

Kalastonhoitomaksut v 2024 on:
47 € / kalenterivuosi
16 € / 7 vuorokautta
6 € / vuorokausi

Maksukuitti on pidettävä mukana kalastettaessa.

 

Miten voin maksaa?

1) Netin kautta

Kalastonhoitomaksu voi maksaa Eräluvat-verkkokaupan kautta.Kirjaudu verkkokauppaan, rekisteröidy ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Tositteen voit tulostaa ta tallentaa mobiliilaitteelle.

2) Eräluvat-sovelluksen kautta

Eräluvat-sovelluksen voit ladata Android-puhelimiin Play-kaupasta ja iOS-puhelimiin App Storesta. Löydät sovelluksen kaupasta kirjoittamalla hakuun "eräluvat".

3) Palvelunumeron kautta

Soita 020 69 2424 (arkisin klo. 9-15) ja rekisteröidy. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun.

4) Palvelupisteissä

Kalastonhoitomaksun voi suorittaa Metsähallituksen luontokeskuksissa ympäri maan. Saat heti mukaasi tositteen kalastonhoitomaksun suorittamisesta.

 

Vesialueen omistajan lupa

Vesialueen omistajan lupa tarvitaan vapakalastukseen useammalla kuin yhdellä vavalla, verkko-, katiska- ym. vastaavassa kalastuksessa ja koski- sekä muissa erityiskohteissa, kuten "istuta ja ongi" –järvillä. Täältä löydät tietoja paikallisista kalastusluvista Pohjanmaan rannikolla.