Pilkfiske

Förvintern men de senaste åren först i december, går det att komma ut på isen och pröva isborrens bett och fiskeplatserna. Visst är dagarna korta den här årstiden, men om man hittar den rätta plasten kan pilkaren överaskas av fiskens huggvillighet. Den här årstiden är det lika bra att lämna mormyskorna hemma och fiska med stora balanspirkar eller helt vanliga klassiska pirkar, eftersom fisken fortfarande rör sig i stim och huggtiden är kort.

Midvintern när snön täcker isen slutar abborren röra sig och den som orkar borra flest hål vinner. Fisken står vanligen på djupare vatten mellan tre och sex meter. Det är djupt här i trakten där medelvattendjupet ligger kring två och en halv meter. Den här årstiden lönar dig sig att pröva en tafspirk eller om vädret är fint kan en mormyska vara rätta valet. Den inbitna pilkaren anar redan vårens vackra pilkväder med långa dagar och mycket sol.

Mars-april är pilkarens guldålder. Dagarna är långa och efter nattens köldknäpp är det lätt att röra sig på isen. Fisken börjar vandra in mot de grundare vikarna, som det finns gått om häromkring. Ett liv räcker inte till att undersöka alla fiskeplatser som skärgården bjuder på.  Nu lönar det sig att använda mormyskor mer än tidigare, eftersom honornas magar är stinna av rom och det tillsammans med de ljusa dagarna gör fisken försiktig, ända tills alla pilkares dröm går i uppfyllelse, färgen på pirken stämmer och det är bara att dra upp fiske i jämn takt. Eller så är det fiskekompisen en liten bit längre bort som börjar vifta med händerna när han drar upp sin fångst. Kolla vår pilkfiske video.